Header image
 
 

Pravý chlapský guláš

Doba přípravy 80 minut, vhodné k pivu nebo vůbec na chlapský mejdan

 

Suroviny:

  • 1 kg hovězí klišky (je možno použít jakékoliv maso, lepší je trochu šlachovité, ale není podmínkou a jakékoliv množství, záleží hlavně na počtu strávníků a velikosti nádoby)
  • 1 kg cibule (cibule a maso by měli být ve stejném poměru)
  • 5 stroužků česneku (pro chlapy může být i víc)
  • lžíce sádla (nebo přiměřeně nějakého tuku)
  • gulášové koření - malý sáček
  • masox (cca 2 kostky)
  • lžíce Vegety
  • sladká paprika 1/2 malého sáčku (může být i pálivá, ale je nebezpečí, že guláš nebude poživatelný, pokud se to přežene)
  • 1/2 litru piva (lepší je nějaké hořčí a desítka)
  • 3/4 hrnku mouky hladké
  • voda

Alternativně:

  • 1 kg oloupaných rajčat
  • 1 kg paprik (PCR, slovenské)
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých)

Příprava

Recept je pro přípravu guláše v tlakovém hrnci, v případě použití kotlíku na oheň, nebo normálního nádobí je potřeba upravit dobu přípravy. Doporučuji vařit ve střízlivějším stavu, alespoň ze začátku, pak už není co zkazit.

Nejdříve si očistíme a nakrájíme nadrobno cibuli a česnek, které dáme do tlakového hrnce na sádlo dozlatova osmažit. Maso pokrájíme na kostky cca 3x3x3 cm, větší kousky nevadí, menší se rozvaří. Pokud se pustíme do větší akce, je třeba spařit na 10 sekund rajčata ve vroucí vodě, oloupat (komu nevadí rajčatové slupky, loupat nemusí) a nakrájet na kostičky, papriku odsemínkovat a také nakrájet. Do osmažené cibule přidáme maso a narychlo ho osmažíme, až se zatáhne. Nyní je velmi důležitý okamžik! Přisypeme celé gulášové koření a 1/2 papriky a necháme restovat za stálého vydatného míchání max. 1/2 minuty. Maso se musí v koření obalit, ale koření se nesmí připálit!!! Do osmažené směsi nalijeme 1/2 litru piva, promícháme, dolijeme cca 2 litry vody a přihodíme kostku masoxu. Máme-li nachystané alternativní suroviny, všechny přidáme, zavřeme tlakový hrnec a necháme cca 50 minut vařit. Vepřové nebo různé drůbeží se vaří kratší dobu. Po 50-ti minutách necháme tlakový hrnec vysyčet a otevřeme ho. Zkusíme maso a chuť guláše. Tuhší maso necháme ještě chvíli povařit, chuť doladíme druhou kostkou masoxu (přidáváme pouze kousky, je to dost slané), případně Vegetou. Když je doladěno,v hrníčku rozmícháme mouku s vodou tak, aby ve směsi nebyly hrudky a za stálého míchání vlejeme do guláše. Guláš povaříme ještě asi 5 minut za častého míchání a potom můžeme podávat. Vhodná příloha je chleba, ale dá se jíst i s houskovým knedlíkem. Dobrou chuť.

  Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti